Bekalken en calciumvoeding met DCM 

- via deze website

Kalk calciumbemesting DCM

Wanneer de percelen in rust zijn, breekt het ideale moment aan voor het uitvoeren van een (onderhouds)bekalking; de wintermaanden zijn daar dus het ideale tijdstip voor.

In hoofdzaak wordt kalk gebruikt om de pH van de grond te verhogen. Door jaarlijkse verzuring en uitspoeling moet deze op peil worden gehouden. Een goede pH is belangrijk voor uw gewassen om alle elementen in de juiste hoeveelheid op te kunnen nemen en om de ideale omstandigheden te creëren voor het bodemleven.

Naast de pH zorgt kalk ook voor plant-beschikbare calcium (en evt. magnesium) in de grond. Ook op gronden met een hoge pH spoelt calcium namelijk uit en kan kalk worden ingezet enkel voor de aanvoer van beschikbare calcium.

Daarnaast speelt calcium uit kalk een belangrijke rol bij de structuur van de grond door het vormen van structuurbruggen. De grond wordt daarmee luchtiger en ruller en bovendien kan met kalk ook de juiste verhouding in het CEC-complex worden gerealiseerd.

Op plantniveau zorgt de calcium uit de kalk onder andere voor stevige celwanden en kwalitatief betere en stevigere planten; dit komt ten goede aan de plantweerbaarheid. De opname van calcium is een passief proces en wordt enkel opgenomen door de jonge wortels van de plant. Eenmaal in de plant wordt calcium opgeslagen in de vacuolen of in de celwandruimte en is daar immobiel.

De opname van calcium wordt sterk beïnvloedt door andere positief geladen ionen als magnesium, kalium en natrium. Hoge gehalten aan een of meerdere van deze elementen, kan de opname van calcium sterk verminderen. Vooral jong, snel groeiend blad heeft calcium hard nodig.

Bij teelten waarin dit speelt, speelt calcium uiteindelijk ook in de bewaring een zeer belangrijke rol.

Wist u dat u met een jonge kalkbron ook uw calcium-cijfers kunt verhogen zónder de pH te verhogen? Gebruik hiervoor een jonge cocolietenkalk, zoals de DCM Zeewierkalk korrel.

Kalksoorten

DCM heeft 2 verschillende kalken:

Voor een snelle pH verhoging of voor het snel geven van plant-beschikbare calcium, kiest u voor de zachtere en snelwerkende DCM Zeewierkalk met een CaO van 45% (zakgoed) of 54% (bigbags). Door zijn jonge leeftijd is dit de meest snelwerkende kalk die er in omloop is.

De dosering is afhankelijk van de pH, de bodemanalyse en daarmee het doel van de bekalking.

Neem voor meer informatie contact op met uw relatiebeheerder of onze verkoop binnendienst...

 

Mertens nieuwsoverzicht