Gearchiveerd bericht: Compostbedrijf Sterckx kiest voor kwaliteit én service met de Forza-compostmat

- via deze website

Paddestoel tunnelmat gr

Goede compost- en glijmatten zijn cruciaal voor de productie van compost. Dat weet de Belgische compost- en dekaardeleverancier Sterckx als geen ander. Het bedrijf kiest daarom voor degelijke en kwalitatief hoogwaardige matten, met een goede luchtdoorlaatbaarheid en een zo laag mogelijke wrijvingscoëfficiënt. Hierbij werkt Sterckx al jarenlang samen met Mertens; en dat naar volle tevredenheid.

Compostbedrijf Sterckx heeft haar sporen in de champignonteelt meer dan verdiend: het bedrijf levert al ruim vijftig jaar compost en dekaarde aan champignonkwekers door heel Europa. “Op onze hoofdlocatie in Roeselare produceren we wekelijks 2800 ton compost”, vertelt Tonny Verkin, product manager bij Sterckx. “Daarnaast hebben we nog een vestiging in Hongarije, waar we kleinere hoeveelheden compost maken.”

De Sterckx-locatie in Roeselare bestaat uit 75 composttunnels, waarin fase 2- en fase 3-compost wordt geproduceerd. Om de tunnels snel en efficiënt leeg te kunnen maken, liggen er compostmatten op de vloer en daaronder glijmatten. “Voor ons is vooral belangrijk dat de matten voldoende luchtdoorlatend zijn”, zegt Verkin. Een goede luchtuitwisseling bespaart namelijk energie en komt de compostkwaliteit ten goede. Daarnaast dient de wrijvingscoëfficiënt niet te groot zijn; de matten moeten makkelijk uit de tunnel kunnen worden getrokken.”

Goede luchtdoorlaatbaarheid, beperkte krimp 

In het merendeel van de tunnels werkt Sterckx sinds een jaar of zeven met de Phormium Compostmat Forza. “Deze is gemaakt van polypropyleen-weefsel, een hoogwaardig en degelijk materiaal. Hierdoor heeft de mat een grotere treksterkte en scheurt deze minder snel.”

Voordeel is volgens Verkin ook dat de mat goed luchtdoorlatend is. “Daarnaast vertonen deze Forza-matten door de speciale weefselstructuur maar een beperkte krimp. Hoe lang de matten meegaan, hangt af van de belading van de tunnel. Maar de levensduur is goed: gemiddeld genomen gaat een mat meer dan een jaar mee. Samengevat voldoet de Forza-mat perfect aan de eisen die wij stellen aan een compostmat en is deze ideaal voor toepassing in ons bedrijf. Datzelfde geldt voor de Phormiumglijmat die we gebruiken; vooral de goede luchtdoorlaatbaarheid is een groot voordeel.”

Goede service en prijs-kwaliteitverhouding

Het compostbedrijf koopt een groot deel van haar tunnelmatten in via Mertens. De samenwerking verloopt naar volle tevredenheid, benadrukt Verkin. “We werken sinds 2012 op dit gebied samen met Mertens, vooral vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding van de matten. Sporadisch kopen we ook nog andere producten/artikelen bij Mertens. Ook de goede service is een belangrijke pre: de levering gebeurt altijd snel en correct.”
 

Mertens levert verschillende typen en kwaliteiten tunnelmatten/compostmatten

Met de “Phormium” compostmatten gaat het leegmaken van de composttunnel snel en efficiënt. De matten zijn gefabriceerd van het hoogwaardige materiaal polypropyleen-weefsel en zijn anti-krimp. Glijmatten worden op maat geleverd, met of zonder koorden. Ze zijn leverbaar in 3 varianten:

Type “Phormium compostmat”Type Phormium
Gewicht: 800 gram per m²
Breedte: 310 en 410 cm

Type “Phormium compostmat Forza”
Gewicht: 930 gram per m²
Breedte: 310 en 410 cm
Type Forza
Type “Phormium compostmat Ultima”
Gewicht: 945 gram per m²
Breedte: 410 cm

Eigenschappen

  • Hoge trekkracht
  • Hoge luchtdoorlatendheid
  • Verlaging van de energiekosten
  • Uitstekende kwaliteit
     

Glijmatten
Glijmat

Onder de compostmatten worden glijmatten aangebracht die niet alleen de levensduur verhogen, maar ook zorgen voor een aanzienlijke verlaging van de weerstand: de wrijvingscoëfficiënt wordt van 0,8 teruggebracht naar 0,25. De standaard maat van de mat is 500 cm breed. Afwijkende maten op gewenste lengte en breedtes zijn natuurlijk ook leverbaar (met of zonder koord).

Gewicht: 200 gram per m²
Breedte: Op aanvraag
 

Neem voor meer informatie over compostmatten en glijmatten contact op met ons team Paddenstoelen...

 

Mertens nieuwsoverzicht