Gearchiveerd bericht: Cox Champignons prijst werkgemak en prijs-kwaliteitverhouding van Phormium-kweekmatten

- via deze website

_MG_0610

Een goede prijs-kwaliteitverhouding in combinatie met een stukje werkgemak. Dat zijn volgens Dennis Cox van Cox champignons de belangrijkste voordelen van de PH TM 12 gilde + kweekmat van Phormium. Cox koopt deze netten in via Mertens; vooral vanwege de goede service. Bij Mertens denkt men altijd een stap vooruit; je wordt volledig ontzorgd. 

Cox Champignons in Broekhuizen produceert jaarlijks circa 10 miljoen kilo champignons, die worden geleverd aan conservenfabrikant Lutèce. Het snijbedrijf omvat zestien cellen, van elk bijna 1400 m2.  Dennis Cox heeft, samen met zijn ouders Jos en Wilma, de dagelijkse leiding over het bedrijf. “Ik ben vorig jaar afgestudeerd aan de HAS en werk nu volop mee op de kwekerij. Het is de bedoeling dat ik het bedrijf binnen een jaar of twee, drie overneem.”

Makkelijker werken

Kweekmatten zijn essentieel om de kweekbedden op een snelle en efficiënte manier te kunnen vullen en leegmaken. Voor Cox is in de eerste plaats de prijs-kwaliteitverhouding van belang. “Hoe duur zijn de netten, en hoe lang gaan ze mee? Dat is wat voor ons telt”, zegt de kweker. “Bij de PH TM 12 Glide +-kweekmat van Phormium, waar wij al enkele jaren mee werken, is die verhouding optimaal.”

Het betreffende net is eigenlijk bestemd voor kweekbedden tot 50 meter lang. De bedden bij Cox hebben echter een lengte van 54 meter. “Hiervoor hebben we bewust gekozen, omdat wij liever met iets minder zware netten werken. Aan zware netten moet je dikwijls zo hard trekken dat de structuur van de weving naar ons idee kapot gaat. Daarbij is het makkelijker werken als de netten wat lichter zijn: ze zijn bijvoorbeeld eenvoudiger te tillen nadat je ze hebt schoongemaakt.”

Ondanks de iets lichtere kwaliteit zijn de PH TM 12 Glide +-kweekmatten volgens de ondernemer perfect voor inzet in de langere kweekbedden. “De netten zijn sterk en slijtvast; ze scheuren niet snel. Ook is de levensduur prima. Gemiddeld genomen gaat een net circa vijftig teelten mee. Bij een net van een zwaardere kwaliteit is dat misschien wat langer, maar dat weegt voor ons niet op tegen de hogere kostprijs en het extra werkgemak.”

Snel, adequaat en betrokken

Cox koopt de netten, maar ook de meeste andere bedrijfsbenodigdheden, in bij Mertens. “Een goede kweekmat is belangrijk, maar een optimale service zeker ook. Is er een net kapot, dan haalt Mertens dit op en zorgt ervoor dat het wordt gerepareerd. En dat snel en adequaat. Dat is veel waard.”

Ook het feit dat vertegenwoordiger Björn Beurskens regelmatig informeert of Cox nog nieuwe kweekmatten nodig heeft, ervaart de kweker als zeer prettig. “Wij gebruiken namelijk netten met een specifieke maatvoering, die speciaal voor ons worden geweven. Doordat Björn de vinger aan de pols houdt en betrokken is, zijn de netten altijd leverbaar als wij ze nodig hebben. Een groot pluspunt; doordat men bij Mertens een stap vooruit denkt, hoef ik hier zelf niet mee bezig te zijn. Ik kan focussen op datgene waar het voor mij om draait; het kweken van champignons!”

Kweekmatten assortiment

Voor de moderne paddenstoelenteelt heeft Phormium een aantal kweekmatten ontwikkeld die door hun grote slijt- en maatvastheid perfect aansluiten.

PH TM 12  Glide +

Kweekmat PH TM 12 Glide+

 • De PH TM 12 is een sterke kweekmat voor stellingen tot 50 meter
 • Gewicht: 340 gram / m²
 • Breedtes: 125-134-137-142-145-150-157-166-170 cm
 • Stellinglengte: < 50 m


PH TM 12  Low Stretch Glide +           

Kweekmat PH14

 • De PH TM 12 Low Stretch is speciaal ontwikkeld voor stellingen tot 60 meter
 • Gewicht: 382 gram / m²
 • Breedte: op aanvraag
 • Stellinglengte: < 60 m


PH TM 14 Glide +

Kweekmat PH TM 14 Glide+

 • Het extra sterke PH TM 14 is er voor stellingen tot 75 meter
 • Gewicht: 412 gram / m²
 • Breedte:  op aanvraag
 • Stellinglengte: < 75 m


PH TM 16  Glide +

Kweekmat PH16

 • Het ultra sterke PH TM 16 is voor stellingen langer dan 75 meter
 • Gewicht: 453 gram / m²
 • Breedte: op aanvraag
 • Stellinglengte: > 75 m


Neem voor meer informatie contact op met onze Team Paddenstoelen... 

 

Mertens nieuwsoverzicht