Water als belangrijke groeifactor 

- via deze website

Water is één van de 6 belangrijke groeifactoren, welke nodig zijn om een plant te laten groeien. Water kan op twee verschillende manieren aangevoerd worden: via de natuurlijke weg (regen) of door menselijk handelen (beregening).

Met de droogte van de afgelopen maanden en met tevens de twee laatste zomers in ons achterhoofd, zullen we op veel plaatsen niet onder beregenen uitkomen. Maar hoe kunnen we dit slim inzetten?

Steeds vaker komen er oproepen van waterbedrijven om zo zuinig mogelijk met water om te gaan. Bij iedereen is de uitdrukking: sproei niet meer als noodzakelijk, gebruik zo weinig mogelijk water en beregen bij voorkeur 's morgens of 's avonds. Én geef doelgericht water, zodat er minimaal waterverspilling is.

Met dit zuinig omgaan met water én er tevens voor zorgen dat je plant de droogte goed kan trotseren, daar kunnen wij u bij adviseren. Dit gebeurd namelijk steeds vaker door middel van druppelslangen in de tuin aan te brengen. Dit zijn polyethyleen slangen van 16 mm met om de 30 cm een labyrint, waardoor er een bepaalde hoeveelheid water per uur uit druppelt. Hierdoor geef je doelgericht water, verlies je geen druppel water en deze kun je voor lange tijd laten lopen zonder naar om te hoeven kijken.

Deze druppelslangen zijn ook ideaal om onder de haag of zigzaggend in grote plantvakken te leggen. Een ander bijkomend voordeel van, van onderuit water geven is dat de bladeren niet nat worden, waardoor er minder kans is op schimmelvorming.

Opbouwen van een vochtbuffer

Voorafgaand aan een droogte is het goed om alvast een vochtbuffer op te bouwen (circa 2 weken), hierdoor heeft de plant voldoende vocht tot zijn beschikking om te kunnen blijven groeien en niet in de stress modus te schieten, hierdoor wordt deze namelijk ook weer vatbaarder voor ziekten en plagen.

Voordelen / specificaties

  •          geperforeerd om de 30 cm
  •          afgifte van 2,3 ltr/uur
  •          druk compenserend tot 2 bar
  •          gaan jaren mee
  •          zijn makkelijk in verwerking, vastleggen doe je heel eenvoudig met worteldoekpennen
  •          verkrijgbaar in 3 lengtes (25, 50 en 100 meter)

     

Artikelnummer

 

Meer informatie? Neem contact op met je vertegenwoordiger of de binnendienst.

 

 

Mertens nieuwsoverzicht