Gearchiveerd bericht: Xentari tegen de eikenprocessierups

- via deze website

GS - Eikenprocessierups

De eikenprocessierupsen hebben zich dit voorjaar optimaal kunnen ontwikkelen. Binnenkort krijgen deze rupsen de zogeheten brandhaartjes die overlast bij mensen veroorzaken zoals ontstoken ogen, jeuk en koorts. 

Grootste overlast vanaf begin juni

De eerste drie larvale stadia van de eikenprocessierups zijn vrij onschadelijk omdat ze dan nog geen brandharen hebben. De jonge stadia bevinden zich in de buurt van de plaats waar ze uit het ei zijn gekomen, vaak in de scheuttoppen. Als het blad massaal wordt weggevreten gaan ze zich verplaatsen naar nog fris blad.

Vanwege de aanhoudende hoge temperaturen is de verwachting dat de meerderheid van de rupsen rond eind mei nesten gevormd heeft. Begin juni start dan de periode met de grootste kans op overlast van de brandharen. De meeste rupsen zullen dan het vierde larvestadium bereikt hebben en de nesten zullen door de twee opvolgende vervellingen in formaat toenemen. De vervellingshuidjes inclusief brandharen blijven in de nesten zitten. De overlastperiode zal tot in juli aanhouden. De precieze lengte van de periode hangt af van de temperatuurontwikkeling.

Op basis van het aantal waarnemingen uit onderzoek zijn een aantal merkwaardige zaken naar voren gekomen. Via de volgende link kom je op een interessante pagina terecht waar actuele informatie terug te vinden valt.  

Eikenprocessierups niet alleen in eikenbomen

Indien de eikenprocessierupsen zich bevinden in bomen waar alle blad is verdwenen, dan is het mogelijk dat ze deze verlaten op zoek naar voedsel. Ze kunnen dan worden waargenomen in alle soorten vegetatie die in de buurt staan, zoals berken, lindes, beuken, hulst en zelfs mais en gras.

XenTari WG tegen eikenprocessierups

XenTari WG is onschadelijk voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en andere nuttige insecten en bestrijdt naast rupsen geen andere insecten. De invloed op andere insecten in het openbaar groen is daarom minimaal.

  • Toepassing bij voorkeur op zonnige dagen gevolgd door droog weer
  • Niet toepassen kort voor een regenbui
  • Toepassing bij voorkeur zo vroeg mogelijk na het uitkomen (in de eerste larvale stadia)
  • Alle bladeren zo goed mogelijk raken
  • Veilig voor natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups en ander nuttige insecten
  • Dosering: 0,1%

Wilt u meer informatie over de bestrijding van de eikenprocessierups? Neem dan contact op met onze afdeling Groen.

 

Meer informatie ook op: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=24441

Mertens nieuwsoverzicht